Tényleg idegenek leszünk a saját országunkban

2018. április 18. 19:11

Ez az ország tényleg intellektuális és kulturális sivataggá válik és mi száműzöttek leszünk a saját hazánkban. Most az utolsó szellemi menedékhelyeket számolják fel, ahol még meghúzhattuk magunkat, ahol valamiféle otthonosságot érezhettünk.

Sokan voltunk, akik fenntartásokkal fogadtuk, amikor Veiszer Alinda leszerződött a Hír TV-hez, nem hittünk benne, hogy szabad kezet kap és kedvére/kedvünkre való műsort csinálhat. Aztán az élet rácáfolt kétkedéseinkre.

Alinda műsora szellemi oázis volt ebben a szánalmasan üres, elbulvárosodó média világban. (Most a lakájmédiáról nem beszélek, mert méltatlan lenne ebben az összefüggésben szóba hozni.) Izgalmas embereket hívott meg, szabadon és bátran kérdezte őket, és mi sok mindent megtudtunk róluk, tőlük a világról, ami érdekelt bennünket.

A legtöbb műsora valóságos szellemi kaland volt, felfrissülés, és ilyenkor elhittük, hogy létezik egy másik Magyarország, ahol gondolkodó, szabad, alkotó, humanisták élnek, akik megőrzik ezt az országot, olyannak, amilyennek látni szeretnénk, amilyenben élni szeretnénk.

És, akik, ha eljön az ideje még emlékezni fognak arra, hogy milyen országot is akartunk építeni. Most ezt is elveszik tőlünk. Tényleg idegenek leszünk a saját országunkban, éppen annyira, amennyire idegennek éreztem magam a Kádár-korszak idején.

Szerző: Vásárhelyi Mária